Domain Nedir?

DOMAİN NEDİR?

Kendiniz yada sahip olduğunuz bir şirketin üstünde ki adıdır. Bir nevi kimliği diyebiliriz. İnternette bir domain almak için başvuru yaptığınızda size bir İnternet Protokol numarası verilir. Buna IP Adres (Internet Protocol) denilmektedir.

İnternetteki her bilgisayarın IP adresi vardır. Diğer bir bilgisayar ile bağlantı kurabilmek için karşı bilgisayarın IP adresinin tanınmış olması gerekir. Diğer bilgisayarlar sizi internette bu IP numarası ile birlikte bulurlar. Domain ise bu numaranın sadece bir görüntüsüdür.

Eğer domain olmasaydı bizler tarayıcımızın adres çubuğuna o internet sayfasının IP numaralarını yazmak zorunda kalacaktık. Böyle olduğu zaman sitelerin IP numaralarını aklımızda tutmak zorunda kalacaktık yada sayfalar dolusu sitelerin IP numaralarını kayıt edecektik siteyi tekrardan ziyaret ederken IP numarasını bilmek zorunda kalacaktık. Domain bu anlamda hafızada kalması zor olan IP numaralarının daha kolay kullanımını sağlar.

Kısaca özetlemek gerekirse domain IP adreslerinin harfler şeklinde kodlanmasıdır.

Alan adınızın uygun, kolay ve hatırlanabilir olması önemlidir. Domainleriniz en az 3, en fazla 67 karakterden fazla olamaz ve domainleriniz harfler, sayılar’dan oluşabilir.


Domainler genel olarak iki ana gruba ayrılır.

1. Uluslar arası domainler

2. Coğrafi veya Yerli domainler

Yukarıda ki maddeleri kısa bir şekilde alt kısımda anlatayım.


1. Uluslar arası domainler:

Bu tip domainler ABD’de ICANN konsorsiyumuna kayıtlı firmalar tarafından alınır. Bu domainlerde ilk vuran alır kuralı geçerlidir. Peki ilk başvuran alır kuralı ne demektir? Bunu kısa ve öz açıklamak gerekirse, Size veya firmanza uygun bir domiani sizden önce herhangi kişi veya kuruluş başvuru yapmamış ise kayıt ettirebilirsiniz. Şayet sizin alacağınız domainler satın alınmış ise, ya alan kişi ile irtibat kurup yüksek meblağlar ödeme durumdan kalırsınız yada farklı bir isimde yeni bir domain almak zorunda kalırsınız. Bu domainlerin diğer bir özelliği ise kayıt sırasında herhangi bir belge istenmemesidir.


2. Coğrafi ve Yerli domainler:

Bu domainler de uluslar arası domainler gibi aynı uzantılara sahiptir. Aralarında tek bir fark vardır. O fark ise, bu domainler tescil edildikleri ülkenin internet uzantısı domain sonua gelir. Örneğin; domaini Türkiye’den almış iseniz domainin sonuna Türkiye’nin internetteki uzantısı olan .TR eklenir. Bu domainlerin tescil işlemleri Türkiye’de ODTÜ yürütmektedir. Yerli domainlerde ilk başvuran alır kuralı geçerli değildir. Ayrıca yerli domain almak için bazı uzantılarda belge istenilmektedir. Belgeleriniz onaylandığı takdirde domaininiz tescil edilir.

 

SERKAN YILMAZ    /    Domain - Hosting

.tr alan adı alma, alan adı, alan adı nedir, domain, domain nedir, ICANN